Conflict tussen Israël en Palestina: België kiest voor stevigere politieke aanpak en dringende humanitaire actie

Op initiatief van vice-eersteminister Maxime Prévot heeft de Belgische regering een reeks concrete maatregelen goedgekeurd in reactie op de houding van de Israëlische regering en ter ondersteuning van de Palestijnse burgerbevolking.

Minister Prévot is tevreden dat de regering klaar en duidelijk kiest voor een steviger politiek optreden. De nood aan dringende humanitaire actie wordt ten volle erkend. België is bereid om tastbare stappen te zetten, zoals het opzetten van een humanitaire luchtbrug en het opvangen van zieke of gewonde kinderen uit Gaza.

Tijdens de Raad Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in Brussel vandaag krijgt minister Prévot het mandaat om, samen met andere Europese landen, het respect van artikel 2 van de EU-Israël associatieovereenkomst te laten onderzoeken. Op basis van de conclusies van de Europese Commissie kan later worden beslist over een eventuele (gedeeltelijke) schorsing van het akkoord. “Mijn persoonlijke overtuiging is dat de mensenrechten ernstig geschonden worden. Maar de regering wil de analyse van de Commissie respecteren. Deze eerste stap krijgt alleszins onze volledige steun.”

De minister zal ook voorstellen om op Europees niveau gerichte sancties in te voeren tegen gewelddadige kolonisten, verantwoordelijken van Hamas en politieke en militaire leiders van beide kampen, als reactie op de gepleegde gruweldaden.

België spreekt zich bovendien duidelijk uit voor de Frans-Saoedische diplomatieke inspanning richting erkenning van Palestina en een tweestatenoplossing, volledig in lijn met de resolutie die onlangs werd goedgekeurd door de meerderheidspartijen.

“Ik ben blij dat we als regering de stappen zetten om internationaal een duidelijker signaal te geven. Veel andere lidstaten bereiden soortgelijke maatregelen voor, en België mag niet achterblijven. De situatie ter plaatse is te ernstig voor louter verklaringen. De diplomatieke en operationele beslissingen die maandagavond in de kern zijn genomen, openen nieuwe perspectieven en versterken de geloofwaardigheid van België als consequente verdediger van het internationaal, en in het bijzonder humanitair, recht.”

Tot slot sluit België zich op voorstel van de minister aan bij de gezamenlijke verklaring van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland over humanitaire hulp aan Gaza.